Hoofdmenu

Bij gastouder Scrapelle wordt er veel aandacht besteed aan sensopathisch spel. De Sensomotorische ontwikkeling is eigenlijk de belangrijkste ontwikkeling in de jonge kinderjaren.

Senso staat voor zintuig/ voelen en pathisch staat voor beleven. Je zintuigen wat laten beleven en dat is geweldig!

Het begint al heel jong. Baby’s belangrijkste zintuig is namelijk de mond. Via de mond leren ze enorm over structuren en smaken. De oog hand mond coördinatie wordt al van jongs af aan ontwikkeld. Van speeltjes pakken tot alles in de mond doen.

Kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs. En dat kan soms wel eens een uitdaging zijn!

Vaak hoor je dat sensopathisch spel gepaard gaat met de handen, maar ook de mond heeft een belangrijke rol. Het is wel de meest geziene en soms ook de grootste ergernis voor volwassenen, want ja het wordt vaak een zooitje.

Zo leren de kinderen hier al van jongs af aan om zelf te eten. Met hun handen! Fruit, de broodmaaltijd en de tussendoortjes eten de kinderen zoveel mogelijk zelf. Verwacht dus niet dat je kind altijd schoon weer thuis komt, want ondanks het gebruik van slabbertjes komt er wel eens mandarijnensap op andere plekken terecht dan in de mond bijvoorbeeld.

Spelen ze hier met hun eten, dan zie ik het als ontwikkelen. Bekijken dat het ene stukje brood groter is dan het andere stukje. Het ene broodje plakt door appelstroop bijvoorbeeld en het andere broodje anders plakt door boter met vleeswaren. Zolang ze eten en er niet bewust een rommeltje van maken mag hier veel.

De meest voorkomende materialen voor sensopathisch spel zijn water, klei, zand, verf, scheerschuim en alle etenswaren! Ook heb ik hier sensorybottles in de bakken waar heel vaak mee wordt gespeeld.

Kinderen leren hier veel van. Voelt dit fijn of niet? Smaakt dit lekker, Ruikt het lekker? Of denk maar hoe de meeste kinderen ervan genieten om lekker in bad te zitten of te douchen onder die kriebelende masserende douche.

Verven is hier met stip de nummer 1 gevolgd door kleien. Ook de kleine baby's ontdekken al snel dat een kwast kriebelt op je hand, maar nog veel meer kietelt onder je voet.

Regelmatig maak ik bij thema's verschillende bakken waar ze bijvoorbeeld schatten graven in het zand, een herfsttafereeltje maken met noten en zaden. Uiteraard let ik op de veiligheid want die staat met stip op nummer 1.

In de zomermaanden kunnen de kinderen zich helemaal uitleven in de zand water tafel in de tuin waar ze heerlijk zelf kunnen koken met modder.

Ook de knutselprojecten worden met verschillende materialen aangeboden zodat er een grote verscheidenheid is.

Al dat rommel maken en knoeien met eten en spelen met aarde/zand/water/verf/scheerschuim etc. heeft allemaal een goed doel!

Ontdekken en niet te vergeten de fijne sensomotoriek!